Hybride warmtepompen

Een hybride warmtepomp haalt energie uit de buiten-lucht door middel van een omgekeerde airconditioning principe. De cv-ketel gaat pas aan als er meer warmtevraag is en voor het bereiden van warmwater.

Is mijn woning klaar voor een hybride warmtepomp?

Overweegt u om een hybride warmtepomp aan te schaffen maar weet u niet of uw woning hier geschikt voor is? Met onderstaand stappenplan doet u de check om te zien of uw woning klaar is voor een Hybride warmtepomp.

 1. Heeft de woning een lage temperatuur afgifte systeem? Hiermee bedoelen wij of de woning voorzien is van vloerverwarming.
 2. Zet de aanvoer temperatuur van de huidige cv-ketel op 50 graden, wordt de woning voldoende warm in het voor- en najaar?
 3. Is er voldoende opstellingsruimte voor de binnen-unit van de hybridewarmte-pomp
 4. Is er een buiten opstelling plaats waar de buiten-unit geen overlast veroorzaakt aan u eigen of omliggende omgeving, denk aan trillingen en vrije aanzuig en uitblaas 

Indien alle bovenstaande vragen met ja kan worden beantwoord dan is uw woning wellicht klaar voor een hybride oplossing.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies mits u woonachtig bent in de gemeente Waterland en omstreken.

 

Een warm huis op 50 graden?

Door je huis te verwarmen op lage temperatuur, bespaar je flink op je energieverbruik. Deze lage temperatuurverwarming is niet voor iedere woning geschikt. Je komt erachter door een test te doen.

Waarom verwarmen op lage temperatuur?

Normaal is het water in de cv-ketel tussen de 70-90 graden. Kies je voor lage temperatuurverwarming, bijvoorbeeld met een warmtepomp, dan verwarm je de woning op ongeveer 50 graden. Hiermee bespaar je flink op het gasverbruik; goed voor het milieu en je energierekening.

Hoe werkt de 50 graden test?

 1. Buitentemperatuur tussen de 4-10 graden
  Het is belangrijk om de test uit te voeren in een week waarin het buiten koud is, met temperaturen tussen de 4 en 10 graden. Op dat moment ervaar je goed of jouw woning met een lage temperatuur comfortabel warm kan blijven. Wij raden af om te testen in een periode waarin het kouder is dan 4 graden.
 2. De cv-ketel instellen
  De aanvoertemperatuur van het water bij cv-ketels ligt meestal tussen de 60 en 80 graden. Voor de test pas je de temperatuur aan naar 50 graden. Hoe je dit moet doen, lees je in de handleiding van je cv-ketel.
 3. Test één week
  Hou deze week bij hoe je de temperatuur binnen ervaart op verschillende momenten van de dag. Blijft het comfortabel warm in alle ruimtes, voel je tocht? Hou er rekening mee dat bij lage temperatuur verwarming het langer duurt voordat de woning is opgewarmd. Het is dus aan te raden om de thermostaat ‘s nachts niet lager dan op 17 of 18 graden te zetten.
 4. Geschikt of niet?

Ja, mijn woning is warm

Is het thuis gedurende de testweek comfortabel warm gebleven? Grote kans dat je woning geschikt is om te verwarmen op lage temperatuur, bijvoorbeeld met een hybride warmtepomp

 

 

Hybride warmtepomp

Volg het stappenplan en ontdek of jouw huis gereed is voor een hybride warmtepomp