Evohome in combinatie met hybride warmtepomp

Als mede-eigenaar van Waterland Installatie Techniek adviseert Leo de Boer zijn klanten deskundig en op maat. In elke situatie zoekt hij de harmonie tussen maximaal comfort en minimaal gasverbruik. “Daarom volg ik nieuwe ontwikkelingen in de branche op de voet en ga daar eerst zelf mee aan de slag.” Als ambassadeur van Resideo gebruikt hij zijn eigen stolpboerderij in Monnickendam als proeftuin. “Met de nieuwste versie van evohome kan ik de temperatuur met mijn hybride warmtepomp met vloerverwarming overal in huis perfect regelen. Op basis van die ervaringen kan ik mijn klanten beter uitleggen wat de voordelen van een hybride warmtepomp in combinatie met evohome zijn.”

Zijn passie voor techniek ontstond al in zijn jeugd. En die nieuwsgierigheid is niet minder geworden. Met zijn bedrijf Waterland Installatie Techniek is hij nu een voorloper op het gebied van duurzaamheid en innovaties.

“Natuurlijk wil ik werken met betrouwbare producten, maar goede service en support zijn minstens zo belangrijk. En dat zit wel goed met Honeywell Home evohome van Resideo. Ik heb de hele evolutie meegemaakt van het beroemde gouden rondje van Honeywell tot de nieuwste update van evohome. Mijn ambassadeurschap geeft me extra garantie op de systemen die ik installeer en toegang tot deskundige ondersteuning, die ik een-op-een doorgeef aan mijn klanten.”

Duurzaamheid stimuleert nieuwe technieken

“De aandacht voor duurzaamheid en het terugdringen van gasverbruik, stimuleert nieuwe technieken, zoals warmtepompen, stadswarmte, vloerverwarming en koeling.” Ook de wet- en regelgeving speelt een rol, bijvoorbeeld de verplichte temperatuurregeling per ruimte.

Slim regelen

Naast de apparatuur is ook het gemak van bediening steeds belangrijker merkt De Boer bij zijn klanten. “Zij willen het comfort in huis makkelijk kunnen bekijken en instellen. Met de app kan je de temperatuur bijvoorbeeld overal vandaan direct regelen. Ook heb je altijd overzicht en evohome werkt prettig en heeft een goede uitstraling. Door evohome vinden mensen het leuker om met hun verwarming bezig te zijn, omdat ze het gelijk ook voelen in de portemonnee. En dat gebruiksgemak in combinatie met zoneregeling, waardoor je de temperatuur per kamer kan inregelen, is nu nog belangrijker omdat veel mensen thuis werken door corona.”

eLearning

De samenwerking tussen leveranciers en klanten ziet De Boer als teamsport. “In een team moet alles kloppen. Dat betekent ook dat ik goed op de hoogte moet zijn van de laatste ontwikkelingen. Ik vind het belangrijk dat mijn mensen zich blijven verdiepen in producten en mogelijkheden.” Momenteel gebeurt dat vooral online via het eLearning-platform van Resideo met webinars en online trainingen.

Steile leercurve

De Boer is positief over eLearning: “Het is ideaal dat je altijd en overal een webinar kan volgen. Je bepaalt zelf wanneer je iets toch nog eens terugkijkt. Als het gaat om kennis en deskundigheid heb je online een steile leercurve. Naast kennis op peil houden, kan je ook snel nieuwe dingen leren. Dat is nu extra belangrijk omdat sommige klanten wel heel fanatiek zijn als het gaat om duurzaamheid en kosten besparen. Dat vraagt ook van ons extra verdieping, zeker nu de ontwikkelingen heel snel gaan.”

Hybride systeem

Die verdieping zoekt De Boer heel dichtbij huis. In de stolpboerderij waar hij opgegroeid is, heeft hij zijn eigen testsite ingericht met een hybride verwarmingssysteem op basis van een lucht-water warmtepomp en een kleine cv-ketel. “De warmtepomp is het meest geschikt voor een Lage waterTemperatuur (LT) afgiftesysteem zoals de vloerverwarming beneden. Boven hebben we convectorradiatoren gemonteerd, deze zijn uitermate geschikt voor het verwarmen met LT en zomers actief te koelen. Met dit systeem boots ik een situatie na die we inmiddels bij veel bij klanten zien.

Nog meer tools

Een hybride warmtepomp vraagt een andere aansturing dan een traditionele HR-ketel. En daar komt evohome in beeld. “Met evohome kan ik regelen dat de beschikbare capaciteit optimaal ingezet wordt. Het is ideaal om hier in mijn eigen huis ervaring mee op te doen. De update van evohome biedt bovendien weer meer mogelijkheden om de aansturing van een hybride systeem goed te regelen. De apparatuur is al goed en met evohome kan ik het systeem en het comfort in huis nog beter beheersen en regelen, gewoon vanaf de bank.” De Boer benut de opties maximaal. Zijn boerderij is momenteel verdeeld in 11 zones die afzonderlijk zijn aan te sturen voor warmte en koeling.

Altijd comfortabel

De optie voor adaptief verwarmen in combinatie met de buitentemperatuur, is heel prettig geeft De Boer aan. “De kamer boven voor is bijvoorbeeld niet zo goed geïsoleerd. Normaal zou je daar meer stoken. Maar omdat de zon er een groot deel van de dag op staat, hoeven we die kamer niet meteen al ’s ochtends te verwarmen. Anders wordt het te snel warm en verbruiken we onnodig gas.” Het is heel prettig dat het een slim systeem is, dat anticipeert op de temperatuur buiten. In de praktijk levert dat meer comfort op met minder gasverbruik. “Juist de uitgebreide mogelijkheden om een ruimte op maat te verwarmen en daarbij automatisch rekening te houden met de weersomstandigheden, maken mij als bewoner én als installateur heel blij.”

Overstap naar duurzame verwarming

Ook de koeling van zijn huis kan De Boer nu eenvoudig centraal regelen. “Met evohome is het systeem klaar om zo nodig automatisch om te schakelen naar koeling. In de praktijk is dat nog niet nodig geweest. Maar de testen laten zien dat dit prima werkt.” De flexibiliteit van evohome maakt dat De Boer zijn ervaringen een-op-een kan gebruiken bij klanten. “Evohome is zowel bruikbaar in combinatie met een cv-ketel, warmtepomp of beide en kan worden toegepast in combinatie met vloerverwarming en radiatoren. Hierdoor is het de ideale oplossing voor de overgang van een HR-ketel naar meer duurzame vormen van verwarming. We kunnen klanten dus in elke situatie helpen om hun comfort te verbeteren en gasverbruik te verminderen. Vaak zonder ingrijpende aanpassingen.”

Blijf nieuwsgierig

Net als de installatiebranche zelf, blijft De Boer volop in ontwikkeling. “Door thuis met evohome aan de slag te gaan, kan ik klanten vanuit de praktijk beter adviseren. Ik weet waar je tegenaan kan lopen en heb dan de oplossing al klaar. In ons vak kan je dingen er niet bij doen. Alle mogelijkheden die bijvoorbeeld evohome biedt, moeten wij vertalen naar voordelen voor onze klanten. Daarom ben je het als professional verplicht aan je klanten om te blijven
trainen en leren. De producten en je klanten verdienen dat. Nieuwsgierig zijn en dingen uitzoeken. En met eLearning is dat nog makkelijker.”